МНС Ромни. 2 Спеціальний регіональний центр швидкого реагування Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту МНС

Що таке арт-терапія?

Арт-терапія – одна з численних напрямків психотерапії та психологічної корекції, заснована на мистецтві і творчості. У вузькому значенні слова, під арт-терапією зазвичай мається на увазі терапія образотворчим мистецтвом, яка має на меті впливати на психоемоційний стан людини.

При використанні творчого процесу можна розібратися з якимись проблемами, побачити ресурси.

Головна ціль арт-терапії полягає в гармонізації психічного стану через розвиток здатності самовираження і самопізнання. Цінність застосування мистецтва полягає в тому, що з його допомогою можна на символічному рівні виразити і дослідити найрізноманітніші почуття й емоції: любов, ненависть, образу, злість, страх, радість тощо. Методика арт-терапії базується на переконанні, що вміст внутрішнього «Я» людини відображається у візуальних образах кожного разу, коли вона пише картину чи ліпить скульптуру, в ході чого відбувається гармонізація стану психіки.

Творчий процес сам по собі цілющий. Коли ви щось творите, якщо це не професійна діяльність, за допомогою якої заробляєте, ви просто отримуєте задоволення від процесу творення. В арт-терапії ми, психологи, працюємо з певним запитом людини: запитання клієнта, стрес, де найти ресурс чи будь-що інше.

Ми переносимо внутрішні емоції, стан людини на папір чи інший матеріал, з яким працюємо, в нашу матеріальну реальність. І отримуємо певний об’єктивний результат у формі малюнка, колажа, скульптури, казки тощо. І це вже матеріальний об’єкт, з яким можна працювати в реальності.

Метод арт-терапії чудово використовують під час роботи як з дітьми, так і дорослими, в індивідуальному консультуванні і при групових заняттях.

Арт-терапія хороша, бо її використовують як ресурсну техніку. До прикладу, ви прийшли з роботи, втомилися, маєте ще купу запланованих справ, а сил просто нема. Ви можете взяти аркуш паперу, олівець, фарби і просто викласти все, що всередині вас.

Можна самостійно використати методи арт-терапії, у домашніх умовах.

Одна з методик, яку дуже люблю – «Малювання мандали». Якщо коротко: мандала – малюнок у колі.

  1. Подумайте, з чим ви хочете попрацювати. Який результат хочете отримати. До прикладу, у вас стрес на роботі, чи вам сумно і якось не зовсім зрозуміло чому. Або все зрозуміло, але відчуття якогось глухого кута. Чи все чудово і хочеться чогось такого чи просто відпочити. Чи де і в чому взяти ресурс для досягнення цілей? Або взагалі зрозуміти, чого хочеться? Чи наснився дивний сон і ви хочете з ним розібратися, зрозуміти, про що він?
  2. Відключіть свідомість, відпускайте контроль. Як? Зручно сісти, заплющити очі, глибоко подихати, бажано ротом і без затримки дихання, прислухайтеся до свого тіла, відчуттів.
  3. Візьміть аркуш А4. Інтуїтивно оберіть колір олівця, крейди, фарби – перший, до якого потягнеться рука. Намалюйте коло. Можете взяти інший колір чи той же – за бажанням. Поставте крейду чи олівець у центр кола «відпустіть руку» і малюйте, те, що хочеться. Змінюйте кольори олівця, малюйте те, що вам приходить. Не оцінюйте малюнок з точки зору художньої цінності!!! Відпустіть себе, цілком віддайтеся процесу малювання. За можливості, відстежуйте ваші емоції у процесі малювання.
  4. Коли вам здається, що завершили, переконайтеся, що це той результат, який хотіли отримати. Подобається? Все ідеально? Так – чудово. Ні: «Я б ще жовтих закарлючок додав» – чудово, беремо жовтий і обов’язково це робимо, до того моменту, доки не подивитеся на свій малюнок і він вас цілком влаштує, все ідеально – не хочеться нічого додавати, забирати.
  5. Подивіться на малюнок: роздивіться його, що на ньому зображено? Які емоції викликає у вас малюнок? Які емоції були в процесі малювання? Які усвідомлення прийшли у процесі малювання?

Це ваш ресурс, який ви хотіли отримати, вирішення питання, додаткова енергія для вирішення завдання. І фактично ви можете взяти це і використати. Якщо хочете, можете повісити малюнок вдома, на стіні, на холодильнику.

P.S. Якщо кінцевий малюнок не подобається, бо вийшло щось темне і негативне через поганий настрій, то повертаєтеся до попередньої, 4 стадії. Дивимося на малюнок і думаємо, що ми хочемо змінити? Як би я хотів, щоб це було? Трансформувати до того, щоби малюнок подобався. Коли трансформуєте реальність на малюнку, змінюєте ваш стан всередині, знаходите потрібний ресурс. Змінюється ваш настрій.

Хорошого вам настрою і задоволення від життя!!!

 

Зона відповідальності

 

Анонс

1

1



Счетчик тИЦ и PR